Pirelli vervangt Formule 1-banden

Pirelli gaat banden bij Formule 1-teams vervangen omdat de huidige banden voor problemen zorgen. Dat meldt de Italiaanse fabrikant. Tijdens de Grand Prix van Groot-Brittannië van afgelopen zondag kregen vier wagens klapbanden, waaronder die van Lewis Hamilton en Felipe Massa.

Pirelli heeft voor de problemen op Silverstone een viertal hoofdoorzaken aangewezen. Ten eerste draaien de teams de achterbanden om, omdat deze zo een prestatievoordeel opleveren. Het rubber was hierdoor niet berekend op de grote krachten die in Engeland op de banden werden gezet.

De tweede oorzaak is de lage bandendruk die door de renstallen gehanteerd werd. Hierdoor wordt het rubber zwaarder belast dan voorgeschreven. Ook de derde oorzaak, het schuiner dan voorgeschreven zetten van de banden (cambering), droeg er aan bij. Tot slot werd op Silverstone op een erg agressieve manier gebruik gemaakt van de kerbstones, waardoor de banden beschadigd raakten.

Voor de Grand Prix van Duitsland van aankomende zondag komt Pirelli met een nieuwe constructie, wat de banden minder kwetsbaar moet maken. Vanaf de Grand Prix van Hongarije later deze maand worden de banden van vorig jaar weer gebruikt.