Hennis: leger moet overal inzetbaar zijn

Het Nederlandse leger moet in de toekomst inzetbaar zijn 'op alle geweldsniveaus en voor alle strategische functies'. Dat schrijft minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) in een brief aan de Tweede Kamer over de hoofdlijnen van haar toekomstvisie voor de krijgsmacht.

Hennis schrijft verder dat de vervanging van de F-16 niet ten koste zal gaan 'van andere capaciteiten van de krijgsmacht'. Het nieuwe toestel wordt volledig betaald uit het eerder daarvoor gereserveerde bedrag van 4,5 miljard euro.

Eerder lekte uit dat het kabinet zou hebben besloten om de Joint Strike Fighter (JSF) aan te schaffen als opvolger van de F-16. Over de JSF rept Hennis met geen woord in haar brief. Zij schrijft dat defensie nog zo'n tien jaar met de F-16 zal blijven vliegen. Dat toestel heeft zijn waarde 'ondubbelzinnig bewezen', maar is wel verouderd.

De vervanging van de F-16 vraagt om een 'zorgvuldige afweging', stelt Hennis. "Het nieuwe jachtvliegtuig, dat weer zo'n veertig jaar dienst moet doen, is namelijk tevens van invloed op het politieke handelingsvermogen van toekomstige regeringen."

De bewindsvrouw schrijft verder dat zij kampt met een tegenvaller van op termijn 333 miljoen euro. Bij de presentatie van de toekomstvisie zal Hennis aangeven hoe zij dat bedrag wil bezuinigen.