'PS4 en Xbox One direct winstgevend'

De PlayStation 4 en Xbox One worden eind dit jaar niet tegen verlies verkocht. De spelcomputers kosten volgens een analist respectievelijk 350 en 400 dollar. De productiekosten voor beide spelcomputers zou 75 dollar lager liggen. Dat suggereert analist Michael Pachter van marktonderzoeksbureau Wedbush Morgan.

De vorige spelcomputers van Sony en Microsoft, de PlayStation 3 en Xbox 360, werden met een verlies op de markt gebracht. Door onder de kostprijs aan te bieden konden de twee bedrijven hun spelcomputer gemakkelijker aan de man brengen. Winst zou worden gehaald uit de verkoop van de spelletjes.

Bij spelcomputers dalen de productiekosten in de loop der jaren doordat onderdelen goedkoper worden. Hierdoor maken Sony en Microsoft sinds enige tijd winst op elke verkochte spelcomputer.

Met de PlayStation 4 en de Xbox One eind dit jaar in de winkel, verwacht Pachter bovendien dat de bestaande spelcomputers in prijs zakken. Voor de Xbox 360 en PlayStation 3 rekent hij op een daling van vijftig dollar, terwijl de Nintendo Wii net onder de honderd dollar zou moeten kosten. Omdat de PlayStation Vita met een prijskaartje van 250 dollar niet over de toonbank vliegt, wordt ook daar een prijsdaling verwacht.


'PS4 en Xbox One direct winstgevend'