'Dermatologen eisen miljoenen van ziekenhuis'

De vier dermatologen die door het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven op straat zijn gezet, eisen samen een schadevergoeding van minstens drie miljoen euro. Dat concludeert het vakblad voor medisch personeel Medisch Contact uit stukken die het in handen heeft.

De directie van het ziekenhuis verbrak afgelopen najaar de overeenkomst met de huidartsen. Zij zouden zonder toestemming een commerciële praktijk hebben uitgebaat in het ziekenhuis. Voor de faciliteiten die werden gebruikt zou niet betaald zijn. De dermatologen beweerden echter wel mondelinge toestemming te hebben gehad.

Het Scheidsgerecht Gezondheidszorg stelde twee weken geleden op verzoek van de dermatologen vast dat de verhoudingen tussen de artsen en het bestuur ernstig zijn verstoord. De huidartsen werden er door het ziekenhuis ook van beschuldigd dat ze patiënten onnodig doorverwezen naar hun privékliniek in Venray. Volgens het scheidsgerecht werd dat niet bewust gedaan. Dat de artsen hiervoor op non-actief waren gesteld, is volgens het gerecht dan ook onterecht.

De arbitragerechter oordeelde dat het gedrag waar de artsen van worden beschuldigd niet ernstig genoeg is om opzegging van de overeenkomst te rechtvaardigen. Dat maakt het waarschijnlijk dat de artsen een vergoeding wordt toegekend, schrijft Medisch Contact.

De rechter had de partijen gemaand nog een keer met elkaar te gaan praten, maar dat gesprek leverde niets op. De dermatologen eisen nu ieder een voorschot op de schadevergoeding van 750 duizend euro, blijkt volgens het blad uit de papieren. Ook willen de artsen dat een lening van enkele tonnen wordt kwijtgescholden.

De schadevergoeding die de dermatologen voor het scheidsgerecht eisen, staat los van een claim van minstens een ton die zij in een civiele rechtszaak tegen bestuursvoorzitter Piet Batenburg van het ziekenhuis hebben ingediend. De voorzitter heeft zich volgens de artsen schuldig gemaakt aan laster. Deze zaak dient volgende maand voor de rechtbank in Breda.