Partij voor de Dieren koopt natuur

Aanhangers van de Partij voor de Dieren hebben donderdag op de eerste natuurveiling van Staatsbosbeheer bijna honderdduizend vierkante meter natuur gekocht. Dat heeft directeur van het partijbureau Lieke Keller donderdagavond gezegd.

De partij heeft de afgelopen weken donaties verzameld om op de veiling te kunnen bieden. "We hebben ongeveer 2,5 ton opgehaald van leden en niet-leden", zegt Keller. Met dat geld heeft de partij met succes geboden op een deel van de zestien percelen in de gemeente Hellendoorn in Overijssel die Staatsbosbeheer te koop aanbood. "Kwetsbare natuur is zo veilig gesteld voor de toekomst", zegt Keller.

Partijleider Marianne Thieme is naar eigen zeggen 'heel blij' met de resultaten van de actie. "Het feit dat we in zo'n korte tijd zo'n groot bedrag hebben opgehaald geeft aan dat mensen de afbraak van de natuur zeer aan het hart gaat."

Staatsbosbeheer bood via de internetveiling in totaal zestien percelen aan. Op alle percelen is geboden, voor een totaalbedrag van 516 duizend euro en een gemiddeld bedrag van 1,50 euro per vierkante meter, zegt directeur vastgoed Jaap Bekker van Troostwijk Veilingen, het bedrijf dat de veilingen organiseerde. "Als er gegund wordt, zijn we alle percelen kwijt."

Staatsbosbeheer heeft tot eind volgende week de tijd om te besluiten of de percelen ook daadwerkelijk aan de hoogste bieder worden verkocht. Keller van de Partij voor de Dieren ziet dat met vertrouwen tegemoet. "Het moet heel gek lopen wil het niet worden gegund."

Staatsbosbeheer moet de komende jaren honderd miljoen euro bijdragen aan de bezuinigingen van het rijk en gaat daarom natuurgebieden verkopen die niet behoren tot de zogeheten ecologische hoofdstructuur. Op basis van de ervaringen tijdens de eerste veiling wordt bekeken hoe de verdere verkopen in hun werk moeten gaan.

De Stichting Das & Boom probeert via een kort geding de verkoop overigens te dwarsbomen. De rechter in Den Haag doet hierover woensdag uitspraak.