Honda keert terug in Formule 1

Honda zal in het seizoen 2015 terugkeren in de Formule 1, zo maakte de motorenbouwer vandaag bekend. Het Japanse merk zal zoals verwacht een samenwerking met McLaren aangaan, een combinatie die tussen 1988 en 1992 zeer succesvol is geweest. Nu rijdt McLaren met Mercedes-motoren.

Honda stapte eind 2008 uit de F1 vanwege tegenvallende resultaten. Hierop kocht Ross Brawn het team en werd onder de naam Brawn GP met een Mercedes-motor meteen kampioen. Dat Honda nu terugkeert komt door in 2014 de introductie van de 1,6 liter V6-turbomotor. Hierdoor is het aantrekkelijk voor nieuwe merken om de sport weer te betreden en Honda heeft naar eigen zeggen al veel werk gestoken in de ontwikkeling van een nieuwe krachtbron die in 2015 moet gaan debuteren.

McLaren-teambaas Martin Whitmarsh is in zijn nopjes met de komst van Honda. "Honda en McLaren hebben samen een groot nalatenschap; we hebben in het verleden een uniek partnerschap gevormd dat de strijd aanging en de rest van de wereld verslagen heeft. We hebben samen een aantal van de meest legendarische momenten uit de F1-historie gecreëerd waarop tot op de dag van vandaag nog over gesproken wordt."

"In de jaren 80 en 90 won de combinatie McLaren en Honda samen 44 grands prix en acht kampioenschappen. In 1988 hebben we samen de beste Formule 1-auto ooit gebouwd, de McLaren MP4-4 die met de coureurs Ayrton Senna en Alain Prost vijftien van de zestien races won. McLaren en Honda staan nu een nieuw opwindend avontuur en namens McLaren en iedere Formule 1-liefhebber wil ik Honda hartelijk welkom heten bij haar terugkeer in de sport."

Naast McLaren zal Honda waarschijnlijk aan nog een of meerdere teams motoren gaan leveren. Welke dat zijn is nog niet bekend. In de paddock gaan geruchten dat Williams en Sauber interesse in de Japanse krachtbronnen zouden hebben.