FOK!filmtips van de dag: The Town

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK! 

Drie generaties Braziliaanse vrouwen proberen een leven op te bouwen in de woestijn. Het is 1910 als we Aurea met haar echtgenoot Vasco en haar moeder ontmoeten. Na het overlijden van Vasco lukt het de zwangere Áurea niet de woestijn te ontvluchten, ze berust uiteindelijk in haar lot. Haar dochter verlangt er echter naar de wereld te verkennen.

Casa de Areia (The House of Sand) werd geregisseerd door de Braziliaan Andrucha Waddington, die ook meewerkte aan het script. De hoofdrollen schreef hij speciaal voor zijn vrouw, Fernanda Torres, en zijn schoonmoeder, Fernanda Montenegro. De film werd in zijn geheel opgenomen in het Lençóis Maranhenses National Park, een ecosysteem van zandduinen in het noordoosten van Brazilië. Te zien om 15.57 uur op CANVAS.

Claireece ‘Precious’ Jones is een zestienjarig Afro-Amerikaans meisje geboren in Harlem, in een keiharde omgeving. Het leven lacht haar niet bepaald toe: ze is voor de tweede keer in verwachting van haar vader. Thuis loopt ze op eieren om te vermijden dat haar moeder, gespeeld door Mo Nique, een intens boze vrouw, haar mishandelt. Haar leven verandert als ze de kans krijgt over te stappen naar een alternatieve school. Daar komt ze onder de hoede van Ms. Rain. Een vrouw die haar begrijpt en haar laat voelen dat ze bijzonder is en talenten heeft. Hier begint Precious haar nieuwe toekomst weg van de duisternis, de pijn en liefdeloze omgeving en neemt ze haar jonge leven in eigen hand.

Het drama Precious beleefde haar wereldpremière op het filmfestival van Sundance, waar het zowel de Grand Jury Prize als de Publieksprijs won. Al snel kreeg regisseur Lee Daniels het bericht dat twee zeer invloedrijke fans, namelijk Tyler Perry en Oprah Winfrey, hun namen aan de film wilden verbinden als uitvoerende producenten. Ook won Precious de Publieksprijs op het filmfestival van Toronto; een felbegeerde onderscheiding die eerder te beurt viel aan Oscarwinnaars als American Beauty en Slumdog Millionaire. Te zien om 22.00 uur op Nederland 3.

Elk jaar worden in Boston meer dan 300 bankovervallen gepleegd. De meeste daders wonen in Charlestown, een buurt met een oppervlakte van 1,5 vierkante kilometer. Één van hen is Doug MacCray. Hij heeft wel kans op succes gehad, een kans om niet in de criminele voetsporen van zijn vader te treden. Toch werd hij lid van een bende meedogenloze bankovervallers die er trots op is dat ze alles kunnen stelen wat ze willen en er zonder kleerscheuren vanaf komen. De enige familie die Doug heeft zijn zijn criminele vrienden. Jem is ondanks zijn gevaarlijke en snel ontvlambare karakter als een broer voor Doug.

Alles verandert echter tijdens een klus van de bende, wanneer Jem voor korte tijd een gijzelaar neemt: bankmanager Claire Keesey. Wanneer ze ontdekken dat ze in Charlestown woont, wordt Jem nerveus en wil hij erachter komen wat ze heeft gezien. Hij zorgt ervoor dat hij Claire ontmoet, die er geen idee van heeft dat hun ontmoeting niet toevallig is en dat deze charmante vreemdeling één van de mannen is die haar enkele dagen eerder hebben geterroriseerd. The Town heeft een cast van onder andere Ben Affleck, Rebecca Hall, Jeremy Renner, Chris Cooper en Jon Hamm. Te zien om 22.00 uur op Veronica.

Sinds de dood van haar man leeft Salma van de bescheiden opbrengsten van haar citroenbomen. Wanneer de Israëlische minister van defensie en zijn echtgenote haar buren worden, eist de geheime dienst dat het groepje citroenbomen om veiligheidsredenen verdwijnt. Salma weigert echter de schadevergoeding die door de minister wordt voorgesteld en besluit met de hulp van haar advocaat de zaak voor het Israëlische Hooggerechtshof te brengen.

Dit drama van regisseur Eran Riklis vat het conflict in het Midden-Oosten in essentie samen. Riklis vertelt een universeel verhaal over gebrek aan communicatie tussen ongelijke grootheden. Etz Limon (Lemon Tree) is te zien om 23.10 op CANVAS.

Astérix aux jeux olympiques (Astérix en De Olympische Spelen), Rising Sun, Transporter 3, New Kids Turbo, Terug naar de kust, The Sentinel, Blitz, De Vierde Man, Sahara, Outbreak, Lourdes, A Bronx Tale, Minority Report en Airplane II: The Sequel zijn ook op de televisie te zien vanavond.