Illegalen protesteren bij PvdA-congres

Een groep uitgeprocedeerde asielzoekers demonstreert zaterdag bij het PvdA-congres in Leeuwarden. Dat meldt actiegroep Recht op Bestaan. Op het congres wordt onder meer gesproken over de strafbaarstelling van illegaliteit.

Op de stoep van de WTC Expo hebben zich zo'n 75 vluchtelingen uit Den Haag en Amsterdam verzameld. Zij liggen op matjes en in slaapzakken. De demonstranten hebben spandoeken bij zich met teksten als 'stop de strafbaarstelling van illegaliteit'. Een woordvoerder van de actiegroep laat weten dat het protest rustig verloopt en er geen politie aanwezig is.

Aan de deelnemers van het congres worden brieven uitgedeeld. Daarin worden leden onder meer opgeroepen 'het verschil te maken door de discussie binnen uw partij aan te zwengelen.'

Het strafbaar stellen van illegaliteit is een beladen punt omdat de afgelopen weken meerdere sociaaldemocraten zich uitspraken tegen dat voorstel uit het regeerakkoord. De partijtop lijkt echter niet van plan te zwichten voor de druk van lokale afdelingen en partijprominenten.