'Flexibiliteit leidt niet tot vaker wisselen baan'

De flexibilisering op de arbeidsmarkt heeft er niet toe geleid dat mensen vaker van werkgever wisselen. Tussen 2008 en 2010 kreeg dertien procent van de mensen een andere werkgever. Dat is hetzelfde percentage als midden jaren negentig. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dat donderdag werd gepresenteerd.

De onderzoekers spreken van een paradox. Werknemers krijgen, mede door de economische crisis, minder snel een vast contract, maar verlaten toch niet snel hun huidige werkgever. In de jaren dat het economische goed ging, zoals de jaren voor de kredietcrisis, steeg het aantal mensen dat overstapte wel. Dat komt volgens de onderzoekers echter niet door de flexibilisering van de arbeidsmarkt, maar door de economische conjunctuur.

De onderzoekers stellen dat werknemers 'tamelijk beperkt' profiteren van de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Elf procent van de mensen die wisselen, gaat erop achteruit. 71 procent gaat er niet of nauwelijks op vooruit bij het overgaan naar een nieuwe werkgever.

Wel wisselen mensen vaker binnen hun bedrijf van baan. Midden jaren negentig lag dat percentage tussen de tien en de twaalf procent van alle werknemers. In de twee jaar tot 2010 was dat gestegen tot zeventien procent.