DigiD weer bereikbaar

DigiD is weer te bereiken. De DDoS-aanval is voorbij, laat het ministerie van Binnenlandse Zaken woensdagavond weten. DigiD was sinds dinsdagavond niet of slecht te gebruiken door de cyberaanval. Volgens het ministerie is het identificatiesysteem sinds woensdagmiddag weer normaal te gebruiken.

Het ministerie benadrukt dat persoonlijke gegevens van DigiD-gebruikers niet zijn gekraakt. Er was geen sprake van een hack en de aanvallers kregen dus geen toegang tot het systeem, aldus het ministerie. Wie achter de aanval zitten, is nog onbekend.

Bij een DDoS-aanval wordt een site bestookt met dataverkeer. De beveiliging van de site is dan zo druk met het tegenhouden van dit ongewenste verkeer dat ook de gewone bezoekers er niet of nauwelijks doorheen komen. De afgelopen tijd kregen verschillende banken ook met zo'n aanval te maken.

Het ministerie wijst gebruikers er nog wel op niet in te gaan op mails die na aanvallen soms worden gestuurd met de bedoeling gebruikersnamen en wachtwoorden te ontfutselen. "Medewerkers van DigiD en van overheidsdiensten als gemeenten, de Belastingdienst en de Sociale Verzekeringsbank vragen nooit om gebruikersnamen en wachtwoorden."