Aantal slachtoffers explosie Texas nog onduidelijk

De politie van Texas weet nog niet hoeveel mensen bedolven zijn onder het puin nadat woensdagavond een kunstmestfabriek met een enorme knal is geëxplodeerd. Hulpverleners zijn nog altijd aan het zoeken in het 2800 inwoners tellende stadje West, 130 kilometer ten zuiden van Dallas.

De klap gaf een schokgolf die tot honderden meters in de omtrek huizen en gebouwen verwoestte en seismografen deed uitslaan als was het een lichte aardbeving. De politie zei donderdagochtend dat vermoedelijk vijf tot vijftien mensen zijn omgekomen en meer dan 160 gewond zijn geraakt. Onder de doden zijn waarschijnlijk een politieman en enkele brandweervrijwilligers, die ongeveer een uur voor de explosie naar de fabriek waren geroepen wegens brand. Omstanders die de brand van een afstand filmden werden volkomen verrast.

Door de klap werd een gebied van vier blokken, met 50-75 woningen, een appartementencomplex met vijftig eenheden, een school en een verpleeghuis, zwaar beschadigd. Rode Kruis-medewerkers uit heel Texas hielpen de 133 bewoners van het verpleeghuis in veiligheid brengen.

Volgens politiechef William Swanton van Waco zijn er geen aanwijzingen dat de explosie meer was dan een industrieel ongeluk. De toezichthouder voor de Amerikaanse chemische industrie stuurt een groot onderzoeksteam naar West. Ook de federale dienst voor Alcohol, Tabak en Vuurwapens, die alle grote branden en explosies onderzoekt, komt met specialisten naar de ontplofte fabriek.

Swanton kon nog niet zeggen hoeveel mensen werkten bij de fabriek, die in 2006 van de milieucommissie van Texas een aantekening kreeg voor een ontbrekende vergunning nadat omwonenden hadden geklaagd over een sterke ammoniaklucht.

In 2001 kwamen door een zware ontploffing in een kunstmestfabriek bij Toulouse in Frankrijk 31 mensen om het leven en raakten meer dan tweeduizend gewond. De ontploffing deed zich voor in een loods met driehonderd ton ammoniumnitraat, een bestanddeel van kunstmest en explosieven. De explosie volgde tien dagen na de aanslagen van 11 september in New York en Washington, wat toen de vrees deed ontstaan dat er een verband was. Een rapport in 2006 weet de explosie echter aan nalatigheid.


Aantal slachtoffers explosie Texas nog onduidelijk (Foto: Novum)