Nederlandse consul beticht van stoken onrust

De Nederlandse honorair consul in Guinee-Bissau Jan van Maanen is lastiggevallen door de autoriteiten van het West-Afrikaanse land. Van Maanen heeft dat laten weten aan de Nederlandse ambassadeur in Senegal, meldt een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Van Maanen wordt ervan beticht berichten over een op handen zijnde coup te hebben verspreid

Berichten dat Van Maanen is opgepakt, spreekt het ministerie tegen. Generaal Antonio Indjai van Guinee-Bissau beweerde donderdag op een persconferentie dat de Nederlander woensdag is aangehouden.

Volgens de generaal is er geen sprake van een op handen zijnde coup. Hij riep volgens persbureau AFP de bevolking op kalm te blijven. Vorig jaar april vond er nog een coup plaats in het politiek instabiele land.

Van Maanen is tevens honorair consul van Groot-Brittannië in Guinee-Bissau. Het ministerie kan vrijdagavond niet meer vertellen over de kwestie. Ook wil een woordvoerder niet ingaan op de vraag of Van Maanen in het West-Afrikaanse land blijft of niet.