Elf jaar cel voor fatale roofoverval op bejaarde

Een 21-jarige man uit Rotterdam moet elf jaar de cel voor de dood van een bejaarde man tijdens een roofoverval vorig jaar. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam dinsdag bepaald. Justitie eiste eerder zestien jaar cel. De 19-jarige ex-vriendin van de man kreeg elf maanden jeugddetentie en voorwaardelijk jeugd-tbs opgelegd voor haar aandeel in de overval.

Het 81-jarige slachtoffer werd op 9 april bij een overval in zijn woning in Capelle aan den IJssel ernstig mishandeld door Saferio D. Een verzorgster zag de overvaller de deur uit rennen en trof de man zwaargewond aan. Het slachtoffer overleed niet veel later in zijn woning. De Rotterdammer nam een kluis mee waarin de medicijnen van de man en een bedrag van 7,50 euro bleek te zitten. Enkele dagen na de overval kon hij worden aangehouden in een woning in Capelle aan den IJssel.

D. zou de man een of meerdere stompen op zijn neus hebben gegeven. Daarmee acht de rechtbank doodslag, zoals het OM ten laste legde, niet bewezen. Omdat de rechtbank uitgaat van diefstal met geweld met de dood tot gevolg, is een lagere straf opgelegd dan door justitie werd geëist. Verder woog de rechtbank mee dat de Rotterdammer al eerder werd veroordeeld voor soortgelijke feiten.

De ex-vriendin van de man zou onder meer een thuiszorgmedewerkster hebben uitgehoord over de financiële situatie van de man. Omdat de vrouw ten tijde van de overval net 18 jaar was, is besloten tot jeugddetentie. Vanwege haar persoonlijkheidsproblematiek is gekozen voor voorwaardelijke jeugd-tbs. De vrouw moet zich bovendien verplicht laten behandelen in een instelling.