Paus gevraagd om hulp in Falklands-kwestie

President Cristina Fernandez van Argentinië heeft haar landgenoot paus Franciscus maandag tijdens zijn eerste audiëntie met een staatshoofd om tussenkomst gevraagd in het conflict met Groot-Brittannië over de Falkland-eilanden. Zij vroeg hem een 'dialoog te faciliteren'.

Het Vaticaan liet zich er niet over uit of de paus op het verzoek ingaat. Franciscus en Fernandez zijn rivalen; als hoofd van de Argentijnse rooms-katholieken heeft hij haar populistische regering demagogie verweten, terwijl zij zijn standpunten ten aanzien van adoptie door homoparen vergeleken heeft met de middeleeuwen en de inquisitie. Maar over de eilanden, die door Argentijnen Las Malvinas worden genoemd, heeft de vroegere aartsbisschop van Buenos Aires ooit gezegd dat ze door de Britten onrechtmatig zijn toegeëigend.

Groot-Brittannië en Argentinië voerden in 1982 een korte, felle oorlog om de eilanden, die door Argentinië waren bezet. In haar verzoek om tussenkomst wees Fernandez er op dat de toenmalige paus Johannes Paulus II in 1978 een oorlog tussen Argentinië en Chili over drie eilandjes in het Beagle-kanaal wist te voorkomen.

Groot-Brittannië liet weten dat het voor het Vaticaan geen enkele rol in de Falklands-kwestie ziet weggelegd. "De Heilige Stoel is er duidelijk over dat het de kwestie van de Falkland-eilanden als een bilaterale zaak tussen soevereine staten beschouwt en dat het geen rol te vervullen heeft. Wij gaan er niet van uit dat dit standpunt verandert", liet het Britse ministerie van buitenlandse zaken weten. Het wees er nog eens op dat het overgrote deel van de bevolking van de eilanden onlangs in een referendum te kennen heeft gegeven bij Groot-Brittannië te willen blijven behoren.