Boekenbal startschot vernieuwde Boekenweek

De Boekenweek gaat vrijdagavond traditiegetrouw van start met het Boekenbal in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Anders dan in eerdere jaren, kunnen literatuurliefhebbers het begin van de boekencampagne 's avonds ook in tien boekhandels door het hele land beleven.

Winkels in onder meer Schiedam, Gouda en Den Haag houden een nachtverkoop en organiseren activiteiten. Lezers kunnen er ook terecht om hun hand te leggen op het Boekenweekgeschenk. De door de Stichting CPNB geambieerde nachtverkoop in alle twaalf de provincies gaat niet door, zegt een woordvoerder.

Het officiële geschenk van de week, dat gratis wordt weggegeven bij aankoop van 12,50 euro aan Nederlandstalige boeken, werd dit jaar geschreven door Kees van Kooten en heet De Verrekijker. Net als het Boekenweekessay van Nelleke Noordervliet, draait Van Kootens geschenknovelle om het thema Gouden Tijden, Zwarte Bladzijden.

Naast de introductie van een aantal nachtverkooppunten, nam de Stichting CPNB ook de planning van de Boekenweek onderhanden. Zo werd het Boekenbal verschoven van de dinsdag- naar de vrijdagavond, en is de week ingekort zodat deze van zaterdag tot volgende week zondag duurt.

Bijna net zo'n vaste waarde als het Boekenbal is overigens het Bal der Geweigerden, dat om de hoek plaatsvindt in poppaleis Paradiso. Ook daar vond dit jaar vernieuwing plaats. Studentenblad Propria Cures maakt vrijdagavond de eerste winnaar van De Zwarte Bladzij voor het meest overschatte boek van het jaar bekend.

Ook elders in het land wordt de Boekenweek in aparte initiatieven ingeluid. Schrijvers uit de noordelijke provincies Friesland, Groningen en Drenthe komen zaterdag samen voor een alternatief boekenbal, dat Noord Houdt Woord heet.

De Boekenweek wordt dit jaar voor de 78e keer gehouden. Vorig jaar schreef de Vlaamse schrijver Tom Lanoye het Boekenweekgeschenk. Dichter Nico Dijkshoorn was toen verantwoordelijk voor het Boekenweekessay.