KNVB-directeur ziet consensus over respect

Bert van Oostveen heeft het gevoel dat de neuzen in het betaalde voetbal weer dezelfde kant op staan met betrekking tot respect op het veld. Dat zei de KNVB-directeur na het gesprek waarvoor dinsdagochtend alle ondertekenaars van het handvest betaald voetbal waren uitgenodigd. De bond zag zich genoodzaakt de gedragscode opnieuw te bespreken, nadat de arbitrage flink onder druk was komen te staan.

Het handvest werd in december in het leven geroepen na de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen met als doel meer respect op het voetbalveld te creëren. Centraal stond de voorbeeldfunctie van het betaald voetbal. Het pakte anders uit. In plaats van meer respect kwamen discussies over beslissingen van scheids - en tuchtrechters op gang.

"Dat is nooit de bedoeling geweest. Gelukkig is dat vanochtend nog eens bevestigd en zijn alle partijen het daarover eens", zegt Van Oostveen in een reactie van de KNVB. "Het gaat niet om de kwaliteit van de arbitrage, die is gewoon op Europees niveau. Het gaat erom dat we met z'n allen normaal blijven doen."

Van Oostveen hield een goed gevoel over aan het gesprek. "Iedereen zit gelukkig weer op een lijn. Ik heb het gevoel dat het gros van de spelers en trainers het wel begrepen heeft. Dat is vandaag wel gebleken."

De KNVB-topman riep op tot meer zelfreflectie in het profvoetbal. Zeker nu de competitie in een spannende fase verkeert, is dat volgens hem geen overbodige luxe. "Voetbal is een emotionele sport maar soms is het ook goed om je verstand te gebruiken. Belangrijk is dat we allemaal kritisch naar onszelf kijken en de rol blijven spelen die we moeten spelen, zonder dat het leidt tot een heksenjacht."