Cubaanse dissidente bezoekt Nederland

De Cubaanse dissidente Yoani Sanchez is zondag vanuit Havana vertrokken voor een rondreis van drie maanden langs een twaalftal landen. De blogster brengt onder meer een bezoek aan Nederland.

De tournee is mogelijk door de afschaffing van de uitreisvergunning die de bewegingsvrijheid van de eilandbewoners ruim vijf decennia beperkte. De autoriteiten hadden Sanchez zo'n vergunning de afgelopen jaren ongeveer twintig keer geweigerd.

Sanchez staat te boek als een van Cuba's prominentste tegenstanders van het communistische regime. Of haar zou worden toegestaan om te vertrekken werd gezien als de lakmoesproef van de aangepaste reiswet, een van de belangrijkste hervormingen van president Raul Castro's plannen om sommige elementen van de economie, overheid en samenleving anders vorm te geven.

Dat dissidenten het land mogen verlaten kan ondanks de negatieve berichtgeving over Cuba het imago van de overheid verbeteren, denkt Ted Henken, hoogleraar Latijns-Amerikaanse studies aan het Baruch College in New York. "Het feit dat Yoani nu naar Brazilië vliegt is iets dat wordt beschreven als een teken van verandering."

De aanpassing van de wet waardoor overzeese reizen mogelijk werden werd 14 januari van kracht. Tegelijkertijd werden ook andere bureaucratische procedures vereenvoudigd. Wel bevat de wet een clausule waardoor paspoorten om redenen van nationale veiligheid kunnen worden geweigerd, waardoor het onzeker was of dissidenten het land konden verlaten.

Naast Sanchez hebben diverse andere dissidenten het land kunnen verlaten, maar twee andere tegenstanders van het regime is een paspoort geweigerd, in een geval omdat sprake zou zijn van lidmaatschap van 'contrarevolutionaire groepen'. De Cubaanse overheid ziet de kleine groep van uitgesproken dissidenten als verraders en huurlingen, die buitenlandse valuta accepteren om het land te ondermijnen.

"Ik breng een boodschap van hoop met me mee", zei Sanchez op het vliegveld. "Ik ben niet naïef, ik realiseer me dat er veel problemen zijn, maar geloof in de toekomst en heb veel hoop voor het volk."

Na Brazilië vliegt Sanchez naar Panama, waarna ze diverse steden in de Verenigde Staten aandoet. Daarna bezoekt ze landen als Tsjechië, Duitsland, Nederland, Spanje, Zweden, Zwitserland en Peru.


Cubaanse dissidente bezoekt Nederland (Foto: Novum)