Groningen bekijkt risico's zwaardere bevingen

De provincie Groningen onderzoekt de gevolgen van de zwaardere aardbevingen die in de toekomst worden verwacht. De provincie wil weten wat de risico?s zijn. Dat heeft een woordvoerder donderdag gezegd.

Tot nu toe bleef de kracht van de aardbevingen die door de gaswinning van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) worden veroorzaakt onder de 3,6, maar vrijdag bleek dat de bevingen in kracht kunnen toenemen tot 5,0.

De provincie wil weten wat de risico?s zijn voor bijvoorbeeld de chemische bedrijven in de Eemshaven. Aan het waterschap is gevraagd of dijken en bruggen berekend zijn op zwaardere aardbevingen. Het is niet duidelijk wie het gaat betalen als aanpassingen nodig zijn.

In de provincie is onrust ontstaan over de toenemende kracht van de aardbevingen. Premier Mark Rutte (VVD) bracht woensdag een bezoek aan de provincie, waar hij de problemen 'zonder meer indrukwekkend' noemde. De Tweede Kamer houdt volgende week donderdag een debat over de problemen. Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) zei nog geen aanleiding te zien om de gaswinning te stoppen.