NVWA ontkent misstanden met kermisattracties

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ontkent dat jarenlang een groot deel van de kermisattracties niet goed is gekeurd. In Nederland kunnen geen ongekeurde attracties staan, stelt de autoriteit woensdag in reactie op berichtgeving dinsdag in De Telegraaf.

De krant schreef dat werknemers van keuringsbedrijf Vinçotte in Breda op grote schaal geld hebben aangenomen van kermisexploitanten in ruil voor een gunstig keuringsrapport. Vorig jaar deed de NVWA een inval bij het bedrijf maar dat is ten onrechte in verband gebracht met foutieve keuringen, stelt de NVWA.

Incidenten met kermisattracties die worden genoemd in het artikel zijn onderzocht door de NVWA. Die hadden niets te maken met foutieve keuringen maar met zaken als een foute bediening. Er loopt nog een strafrechtelijk onderzoek naar misstanden bij Vinçotte. De NVWA wil daar verder niets over kwijt.

De NVWA is verder verbijsterd over de reactie van kermisbond Bovak, woensdag in De Telegraaf. Volgens de autoriteit is er regelmatig overleg en is mede op hun verzoek de wetgeving omtrent buitenlandse kermisattracties verscherpt. Bovak stelde dat niet de bond maar de NVWA eindverantwoordelijk is.

Vanaf dit jaar mogen buitenlandse exploitanten die geen keuringscertificaat hebben, maximaal veertien dagen op een kermis staan met een certificaat uit eigen land. Gaat de attractie daarna naar andere kermissen dan geldt het Nederlandse keuringsregime. Exploitanten dienen hun attracties jaarlijks te laten keuren. Niet-goedgekeurde attracties worden volgens de NVWA direct gesloten.


NVWA ontkent misstanden met kermisattracties (Foto: Novum)