Ziekenhuispersoneel financieël uitgekleed door crisis

De medewerkers van het Langeland Ziekenhuis in Zoetermeer krijgen vanwege financiële problemen van het ziekenhuis deze maand maar de helft van hun salaris. De andere helft volgt in januari, zegt een woordvoerder van het ziekenhuis dinsdag. Abvakabo FNV is 'uiterst ongelukkig' met het besluit.

Het ziekenhuis heeft te weinig geld om deze maand de volledige salarissen uit te betalen, omdat schulden aan zorgverzekeraars afbetaald moeten worden. De circa duizend werknemers krijgen wel hun eindejaarsuitkering.

De medewerkers zijn maandag ingelicht over de beslissing. "Ze vonden het niet leuk, maar hebben er over het algemeen wel begrip voor", aldus de zegsvrouw. Als personeelsleden door de maatregel in de problemen dreigen te komen, gaat het ziekenhuis volgens haar op zoek naar een oplossing.

De vakbond vindt dat het personeel de dupe wordt van wanbeleid van het ziekenhuis. "Werknemers hebben juist in deze maand hun geld hard nodig en worden zo dubbel getroffen." De vakbond wijst er daarnaast op dat een werkgever het salaris niet zomaar mag inhouden. Voor iedere dag dat het geld te laat is, kan een werknemer aanspraak maken op een forse verhoging, aldus Abvakabo. De bond adviseert werknemers bezwaar te maken en deze wettelijke verhoging te claimen.

Het ziekenhuis zit al twee jaar in de financiële problemen, maar de financiële positie gaat langzaam vooruit. Zorgondernemer Loek Winter wil het ziekenhuis volgend jaar overnemen.