Wiggins gaat volgend jaar voor Giro en Tourwinst

Bradley Wiggins wil volgend jaar proberen zowel de Giro d'Italia als de Tour de France te winnen. Dat zei de renner van Team Sky na zijn verkiezing zondagavond tot Brits sportman van het jaar. "Mensen zeggen dat twee grote rondes winnen niet kan, dus wil ik het proberen", tekende de Guardian op. Donderdag liet Wiggins al weten voor een tweede opeenvolgende tourzege te gaan.

De Brit had bij de tourpresentatie in oktober nog gezegd hoogstwaarschijnlijk te gaan knechten voor land- en ploeggenoot Chris Froome en zich volledig te focussen op het winnen van de Ronde van Italië. Froome, de nummer twee in de Tour afgelopen jaar, liet al verschillende keren doorschemeren als kopman te willen starten in de Ronde van Frankrijk.

Wiggins geeft toe dat teambaas Dave Brailsford het laatste woord heeft wat betreft het kopmanschap in de Tour. Brailsford zegt tegen de BBC blij te zijn dat zijn kopman weer is gemotiveerd voor komend jaar. "We hebben nu te maken met een luxeprobleem."

"Zeker is dat Chris zich op de Tour richt, en als Bradley de Giro rijdt zullen we bekijken hoe die daar uitkomt met het oog op de Tour," stelt de teambaas. "Uiteindelijk bepalen de resultaten en de benen wie er als kopman start. We nemen pas een beslissing als de rondes dichterbij komen."

Slechts zeven renners in de historie slaagden erin beide rondes in een jaar te winnen. Eddy Merckx lukte het drie keer (1970, 1972,1974). Fausto Coppi (1949,1952), Miguel Indurain en Bernard Hinault (1982, 1985) wonnen beide rondes tweemaal. Jacques Anquetil (1964), Stephen Roche (1987), en Marco Pantani (1998) wisten eenmaal de twee rondes in hetzelfde jaar op hun naam te schrijven.


Wiggins gaat volgend jaar voor Giro en Tourwinst (Foto: Novum)