Uitvinder streepjescode overleden

Norman Joseph Woodland, mede-uitvinder van de streepjescode, is overleden. Hij was 91 jaar. Dat heeft zijn dochter Susan Woodland donderdag bekendgemaakt. Woodland ging zondag heen in Edgewater, een plaatsje in New Jersey. Hij leed al een tijd aan Alzheimer.

Woodland en Bernard Silver dienden in 1949 een patent in voor een code die leek op de concentrische cirkels rond een bullseye. De twee waren nog student aan wat nu de Drexel Universiteit in Philadelphia is toen zij het plan opvatten een manier te bedenken waarmee productinformatie kon worden gelezen bij een kassa.

Woodland beschikte al over ingenieursdiploma en werkte voor zijn universiteitsjaren mee aan het Manhattan Project, het Amerikaanse atoomprogramma. Zijn kennis van het morsealfabet stelde hem in staat een nieuwe code te ontwikkelen. Het eureka-moment zou hebben plaatsgevonden toen hij op het strand dromerig met zijn vingers strepen in het zand trok. Hij en Silver werkten het idee daarna verder uit.

Het patent werd in 1952 goedgekeurd. Toch duurde het nog twee decennia voor de technologie toereikend was om streepjescodes met lasers af te lezen.