Balkan in de greep van winter

De Balkan werd dinsdag voor de vierde dag op rij geteisterd door extreem winterweer. Sneeuwstormen zorgden voor blokkades op wegen, dorpen werden van de buitenwereld afgesloten en door stroomstoringen moest een luchthaven sluiten.

Tot dusver zijn zeker negen mensen in de regio aan de kou bezweken. Op sommige plaatsen daalde het kwik tot -15 graden Celsius.

In het bergachtige noorden van Montenegro viel maandagnacht een meter sneeuw. In de Montenegrijnse hoofdstad Podgorica, waar het weer normaal gesproken milder is, begaf de stroom het dinsdag en moest de luchthaven sluiten.

Aan de andere kant van de grens, in het zuidwesten van Servië, raakte een tiental dorpen compleet ingesneeuwd. Sommige plaatsen zitten zonder elektriciteit en scholen zijn voor de rest van de week gesloten. "We hebben zwaar materieel ingezet en we doen alles wat we kunnen doen", zei een medewerker van de rampenbestrijding. "Het werk wordt bemoeilijkt door de wind."

Elders in Servië viel zo veel sneeuw dat sneeuwschuivers er niet tegenop konden werken. De sneeuw zorgt in het verkeer in Belgrado voor chaos en buitenwijken zijn van de Servische hoofdstad afgesneden. De Servische autoriteiten hebben hun excuses aangeboden voor het feit dat de wegen afgelopen weekeinde niet sneeuwvrij waren, maar zeiden daarbij dat zelfs sneeuwruimers vast kwamen te zitten.

Ook in Bosnië zitten diverse steden en dorpen zonder stroom en zijn wegen onbegaanbaar door de sneeuw. Meteorologen denken dat de kou nog tot het einde van de week aanhoudt.


Balkan in de greep van winter (Foto: Novum)