Griekse industrie produceert meer

De Griekse industrie heeft in oktober twee procent meer geproduceerd dan een jaar eerder. In de eerste tien maanden van dit jaar tezamen is er nog wel sprake van een krimp van bijna vier procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit gegevens die het Griekse statistiekbureau maandag heeft gepubliceerd.

Het is de tweede keer dit jaar dat er in een maand groei te zien is in de industrie. Alle andere maanden sinds 2009 laten krimp zien, soms tot dertien procent.

Vooral de Griekse mijnbouw deed het in oktober goed, met een productiestijging van zestien procent. Er werd bijna dertig procent meer kolen en bruinkool gemijnd. Fabrieken produceerden in oktober 1,1 procent meer dan een jaar eerder.

Het beeld over oktober is beter dan over de gehele eerste tien maanden van 2012. Van januari tot oktober lag de productie 3,8 procent onder het niveau van een jaar eerder. De plus in de mijnbouw is over die periode slechts 1,8 procent. De fabrieken produceerden 5,3 procent minder.

De Griekse industrie is echter nog niet hersteld van de klap van de kredietcrisis. De productie van de Griekse industrie lag in oktober 26 procent onder het niveau van 2005, het niveau dat het Griekse statistiekbureau als referentiejaar gebruikt. De mijnbouw is een van de weinige sectoren waar de productie in die periode juist is gestegen, met 7,6 procent.