Britten en Amerikanen komen met eigen bankenplan

De val van een internationale bank moet in de toekomst niet de hele mondiale financiële sector meezuigen. Britse en Amerikaanse toezichthouders komen met plannen om deze besmetting, zoals tijdens de kredietcrisis in 2008, voortaan te voorkomen. Dat schrijven bestuursleden van de US Federal Deposit Insurance Corporation en de Bank of England in de Financial Times maandag.

De plannen voor de twaalf Britse en Amerikaanse systeembanken worden later maandag gepresenteerd. Onder de plannen worden aandeelhouders en schuldeisers eerder gedwongen verliezen te nemen. Ook worden banken gedwongen zelf meer kapitaal aan te houden. Tijdens de kredietcrisis moesten verschillende banken door overheden overeind worden gehouden.

De plannen van de Amerikanen en Britten moeten een blauwdruk vormen voor andere landen om hun systeembanken in leven te houden in geval van een crisis. "Alle landen delen een zeer sterk publiek belang om de capaciteit te ontwikkelen wereldwijd systeemrelevante banken op een geloofwaardige en effectieve manier te helpen ", schrijven de bestuursleden.