VN: leger Congo schuldig aan verkrachtingen

Er zijn aanwijzingen dat het Congolese leger zich schuldig heeft gemaakt aan verkrachtingen, plunderingen en andere mensenrechtenschendingen toen het zich terugtrok uit de provinciehoofdstad Goma. Dat blijkt uit een verkennend onderzoek van de vredesmissie van de Verenigde Naties in Congo.

De VN-vredesmissie heeft berichten dat in de plaats Minova, ongeveer zestig kilometer ten zuiden van Goma, 72 verkrachtingen hebben plaatsgehad niet kunnen bevestigen. Wel is uit een verkennend onderzoek gebleken dat er diverse mensenrechtenschendingen, waaronder plunderingen en verkrachtingen, zijn begaan door militairen, aldus VN-woordvoerder Eduardo del Buey. VN-medewerkers gaan verder onderzoek doen en hebben hun zorgen kenbaar gemaakt aan de Congolese autoriteiten.

Ook de strijders van rebellenbeweging M23 worden ervan beschuldigd de mensenrechten te hebben geschonden. De VN hebben sinds juni meldingen gekregen dat de M23-rebellen burgers verwonden of vermoorden, plunderen en kinderen rekruteren voor de strijd. Het onderzoek naar deze aantijgingen loopt nog.