Files in Limburg door tractorcolonne boze boeren

Duitse boeren die met een colonne tractoren op weg zijn om in Brussel tegen het Europese landbouwbeleid te protesteren hebben maandagochtend in Limburg voor files gezorgd. De overlast viel mee, zegt een politiewoordvoerder die rond 08.30 uur net op de andere rijbaan langs de stoet op de A2 is gereden.

De tractoren, die niet sneller dan 30 kilometer per uur reden, gebruikten één rijstrook. Het verkeer kon er daardoor langs. Volgens de ANWB stond er toch zeven kilometer file. Daarbij moet worden aangetekend dat al van een file wordt gesproken als het verkeer langzamer dan vijftig kilometer per uur gaat. Ook op de A73 kwam het door de boeren tot een file tussen Nijmegen en Maasbracht.

De boeren werden begeleid door de politie, ook al hoort een tractor niet op de snelweg. Het idee daarachter is dat het veiliger is als de stoet duidelijk zichtbaar is dan wanneer de boeren met alle geweld de snelweg op proberen te komen.

De Duitse boeren zijn met ongeveer 250 voertuigen in het noorden van Limburg Nederland binnengekomen en reden vanaf Roermond via snelwegen richting de Belgische grens bij Stein.

In de rest van het land werd de spits geteisterd door ongelukken, al was de totale filelengte niet bijzonder hoog te noemen. Op de A27 kwam het door een ongeluk op de rijbaan van Almere naar Utrecht bij knooppunt Lunetten tot een file van 21 kilometer.