Dragon-capsule terug op aarde

Een onbemande ruimtecapsule is zondag met wetenschappelijke experimenten en afgedankte spullen uit het internationale ruimtestation ISS op aarde teruggekeerd. Het is de eerste voltooide commerciële vlucht van de door het particuliere bedrijf SpaceX ontwikkelde ruimtevaartuig; de vorige vlucht in mei was nog een proefvlucht.

De Dragon plofte om 12.22 uur plaatselijke tijd aan parachutes voor de kust van Californië in de Stille Oceaan. De capsule werd drie weken geleden in Cape Canaveral gelanceerd, met levensmiddelen, kleding en andere voorraden aan boord. In de vracht die mee terug werd genomen zitten bijna vijfhonderd ingevroren bloed- en urinestalen van bemanningsleden van het ISS die in het afgelopen jaar zijn verzameld.

De Dragon is het enige bevoorradingsschip dat ook spullen van het ISS mee terug kan nemen. Sinds de laatste shuttlevlucht in juli 2011 worden bemanningen vervoerd met Russische Sojoez-capsules, die te krap zijn om ook nog vracht mee te nemen. De onbemande Russische, Europese en Japanse ruimteschepen waarmee goederen naar het ISS worden gebracht zijn er niet op gebouwd om de terugkeer in de dampkring te doorstaan.

SpaceX heeft met de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA een contract gesloten voor twaalf Dragon-vluchten. Het bedrijf werkt aan een capsule waarmee op termijn ook bemande vluchten kunnen worden uitgevoerd.