No Monti Day brengt Italianen massaal op been

Tijdens een grootschalige protestdag tegen de regering van Mario Monti zijn zaterdag tienduizenden Italianen uit het hele land de straat op gegaan.

De zogenaamde 'No Monti Day' werd gehouden uit protest tegen de bezuinigingen die Monti met zijn kabinet van technocraten doorvoert. Volgens critici zijn die teveel gericht op besparing, en te weinig op economische groei. Tot de dag werd opgeroepen door de vakbonden en linkse groepen.

In Rome overtrof het aantal demonstranten veruit de verwachte 30.000. "Uit alle hoeken kun je zien dat er veel meer mensen zijn gekomen, men spreekt al over 150.000 mensen", zegt VRT-correspondente Hedwig Zeedijk in Rome. Banken werden volgens haar bekogeld met eieren en tomaten.

Betogers droegen beeltenissen van Monti, maar ook van zijn voorganger Berlusconi mee, alsook beeltenissen van Angela Merkel en Barack Obama. Op spandoeken vielen leuzen te lezen als 'Bezuinigingen, alleen maar bezuinigingen', 'Weg met Monti' en 'Verenigd met een rebellerend Europa. Laten we Monti buitengooien'.

Te Rome was er een forse politieaanwezigheid, om te zorgen dat de demonstraties niet zouden ontsporen. Desondanks waren er schermutselingen tussen anarchisten en de politie. In Riva Del Garda, vlakbij het Gardameer, kwam het eerder op de dag wel tot een serieus treffen tussen politie en protestanten. Niet ver daarvandaan gaf Monti juist een lezing voor een organisatie voor families.