Protestkonvooi Pakistan teruggestuurd

Het Pakistaanse leger heeft zondag een konvooi van duizenden activisten dat onderweg was naar de stammenregio Zuid-Waziristan tegengehouden. De activisten, onder wie ook Amerikanen, wilden in Zuid-Waziristan een protest houden tegen de aanvallen met onbemande vliegtuigen in het gebied.

De activisten, die geleid worden door voormalig cricketster Imran Khan, werden enkele kilometers voor de grens van het stammengebied teruggestuurd. Na een uur van vruchteloze onderhandelingen zei Khan dat het konvooi, dat uit zo'n 150 voertuigen bestaat, terug zou gaan naar de stad Tank, zo'n vijftien kilometer verderop. Daar geeft Khan naar verwachting later op de dag een toespraak.

De Taliban hebben gedreigd het konvooi aan te vallen met zelfmoordaanslagen. Volgens de Taliban is Khan 'een marionet van het Westen'.

Khan is een uitgesproken criticus van de samenwerking tussen de Pakistaanse en de Amerikaanse regering in de strijd tegen terroristen. Vooral de aanvallen met Amerikaanse drones zijn Khan een doorn in het oog. Volgens Khan is de opkomst van opstandelingen binnen Pakistan een direct gevolg van de samenwerking met Washington.


Protestkonvooi Pakistan teruggestuurd (Foto: Novum)