Hooijmaijers vervolgd voor omkoping

Voormalig VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers wordt vervolgd voor omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen. Ook zijn vrouw en een makelaar uit Amsterdam worden vervolgd, bevestigt het Openbaar Ministerie in de Volkskrant. Het vooronderzoek heeft bijna tweeënhalf jaar geduurd.

De secretaris van de provincie Noord-Holland heeft het personeel donderdag over de vervolging geïnformeerd op een besloten bijeenkomst. Hooijmaijers wordt sinds 2010 verdacht van corruptie.

Destijds werden invallen gedaan in de woningen van Hooijmaijers en zijn moeder. Bij haar stond een adviesbureau van zijn vrouw ingeschreven. Ook bij zes bedrijven werden invallen gedaan. Er werd voor 1,8 miljoen euro beslag gelegd op de bezittingen van de liberaal.

De verdenking leidde tot de oprichting van een commissie die integriteitsschendingen bij de provincie onderzoekt. Uit de meldingen die daar binnenkwamen bleek dat verschillende bestuurders en politici van de provincie worden verdacht van corruptie en het aannemen van gunsten van zakenpartners.

De nu 51-jarige Hooijmaijers had als gedeputeerde veel contact met bouwondernemers en projectontwikkelaars. Na de invallen gaf hij in een interview toe dat het zou kunnen dat er bij grondtransacties rond Schiphol in 2003 en 2004 per ongeluk geld naar hem was overgemaakt toen hij al provinciebestuurder was.

In 2009 moest Hooijmaijers aftreden toen bleek dat de provincie tientallen miljoenen euro's verloor doordat geld uitstond bij de IJslandse bank Landsbanki. Later bleek dat hij duizenden euro's die hij had uitgegeven met de provinciale creditcard niet kon verantwoorden.