Moszkowicz voor de rechter in belastingzaak

Advocaat Bram Moszkowicz staat vrijdag voor de rechtbank in Haarlem voor een belastingzaak. De zaak draait om zijn belastingaanslagen en een boete die de fiscus hem heeft opgelegd.

Vorig jaar meldde NRC Handelsblad dat Moszkowicz tussen 2003 en 2006 belasting zou hebben ontdoken. Ingewijden maakten toen melding van vermoedens dat de advocaat zich contant liet betalen en slechts een deel van die inkomsten meldde bij de fiscus.

Het zou gaan om een miljoen euro. De strafpleiter zelf sprak van een 'zakelijk geschil' met de Belastingdienst. Om zich te verzekeren van betaling sloot de Belastingdienst een hypotheek af op het kantoor van Moszkowicz aan de Amsterdamse Herengracht.

Het ochtendgedeelte van de zitting is gewijd aan de belastingaanslag van de strafpleiter en wordt achter gesloten deuren behandeld, laat een woordvoerder van de rechtbank weten. In de middag buigt de rechter zich over de rechtmatigheid van de boete die de fiscus heeft opgelegd. De Belastingdienst doet geen uitspraken over de zaak. Moszkowicz reageerde donderdag niet op een verzoek om commentaar.

Er lopen nog twee zaken tegen de advocaat. Op 30 oktober doet de Raad van Discipline van de Nederlandse Orde van Advocaten uitspraak in een affaire die onder meer draait om het aannemen van grote contante bedragen. De deken van de Amsterdamse afdeling Germ Kemper vroeg de raad om een schorsing van een jaar, waarvan een halfjaar voorwaardelijk.

Op 17 oktober moet de strafpleiter voor de tuchtrechter verschijnen wegens het beledigen van een rechter in een interview met De Telegraaf. In het interview noemde hij rechter Marcel van Oosten, de voorzitter van de strafkamer die vorig jaar aantrad in het proces tegen PVV-leider Geert Wilders, een 'krampachtige, humorloze magistraat'.