EU: kerncentrales moeten veiliger

De veiligheid van bijna alle 145 kerncentrales in de Europese Unie moet worden verbeterd. Dat blijkt uit een rapport van de EU over de stresstesten die bij de kerncentrales zijn uitgevoerd naar aanleiding van de kernramp met de Fukushima Dai-ichi-centrale in Japan. De totale kosten voor de veiligheidsmaatregelen kunnen de komende jaren oplopen tot 25 miljard euro.

Eerder werd al bekend dat de stresstesten niet hebben uitgewezen dat er centrales zijn die direct moeten worden gesloten. Volgens Eurocommissaris voor energie Günther Oettinger is het echter wel 'bijna overal' nodig om maatregelen te nemen om de veiligheid op het hoogste niveau te krijgen. "In de EU moet ten minste tien miljard euro worden geïnvesteerd en mogelijk tot wel 25 miljard euro", aldus Oettinger.

Materialen voor de bestrijding van een ernstig incident waren bij meer dan de helft van de centrales niet op een plek opgeborgen waar in geval van nood snel toegang toe is. Bij bijna alle centrales moet apparatuur die aardbevingen detecteert worden geïnstalleerd of vernieuwd. Vijf centrales kunnen in het geval van een stroomstoring maar een uur doordraaien zonder dat ingrijpen noodzakelijk is. Dat moet worden verbeterd.

In het rapport wordt ook aangedrongen op meer eenvormigheid met betrekking tot het inschatten en afhandelen van nucleaire incidenten. De regeringen van de 27 EU-lidstaten kregen in het rapport kritiek, omdat ze niet gebruikmaken van de nieuwste standaarden om risico's in te schatten.

De kosten die gepaard gaan met het verhogen van de veiligheid maken het duurder om van kernenergie gebruik te maken. Critici menen dat dit geld beter kan worden besteed aan duurzame energie. "We zouden dat geld beter kunnen investeren in de opwekking van duurzame energie dan het gebruiken voor de reparatie van een oude en levensbedreigende technologie", aldus Europarlementariër Kathleen Van Brempt.