Ingenieurs willen geen nieuwe baan

Slechts 0,6 procent van de werkende ingenieurs zoekt op dit moment ander werk. Dat staat in scherp contrast met het gemiddelde van elf procent onder hoogopgeleide werknemers in Nederland. Dat blijkt woensdag uit onderzoek door personeelsbemiddelaar Yacht.

De honkvastheid van de ingenieurs is volgens Yacht deels ingegeven door onzekerheid. Door de economische crisis blijven ingenieurs liever zitten waar ze zitten, ook al steeg het aantal vacatures het afgelopen jaar sterk. Ook zijn ingenieurs volgens directeur Stijn Berden van Yacht niet zo carrièregericht. "Technici vinden carrièreperspectieven of leidinggevende ontwikkeling doorgaans minder belangrijk."

Het aantal vacatures voor ingenieurs ligt zestien procent hoger dan een jaar geleden. Doordat maar zo weinig ingenieurs actief naar een baan zoeken, kunnen werkgevers moeilijk geschikt personeel vinden. Volgens Berden hebben werkgevers de beste kans een vacature op te vullen als ze de nadruk leggen op de technische inhoud van de functie. "Ingenieurs willen vooral bezig zijn met hun vak en techniek."