'Ruim een derde PvdA-stemmers had andere voorkeur'

Ruim een derde (36 procent) van de PvdA-stemmers had eigenlijk een andere voorkeur toen ze naar de stembus gingen. Ze stemden PvdA in de hoop dat een linkse partij groter zou worden dan de VVD. Van de VVD-stemmers was 23 procent een zogenoemde strategische stemmer, concludeert Maurice de Hond zondag uit een peiling.

Hij vroeg kiezers of ze op een andere partij hebben gestemd dan de partij van hun voorkeur. Als mensen niet strategisch hadden gestemd, was de VVD volgens hem nog steeds de grootste geweest met 34 zetels in plaats van 41. Daarna was de PvdA gevolgd met 26 zetels in plaats van 38.

De SP had met 23 zetels de derde plek gehaald, gevolgd door de PVV met achttien zetels. Beide partijen haalden vijftien zetels. De ChristenUnie leverde door het strategisch stemmen een zetel in en kwam uit op vijf in plaats van zes zetels.

Voor GroenLinks was de afstraffing nauwelijks minder streng geweest. De partij was dan uitgekomen op vijf zetels in plaats van vier. De kleinere partijen 50Plus en Partij voor de Dieren hadden ieder drie zetels gehaald in plaats van twee. Ook D66 was twee zetels hoger uitgekomen, op veertien.


'Ruim een derde PvdA-stemmers had andere voorkeur' (Foto: Novum)