D66 helpt alleenstaanden, ChristenUnie gezinnen

D66 en de ChristenUnie staan diametraal tegenover elkaar als het gaat om leefvormafhankelijke belastingen. D66 vindt dat alleenstaanden worden achtergesteld, terwijl de ChristenUnie juist vindt dat er te weinig aandacht is voor de financiële belangen van gezinnen.

D66 pleit voor een 'leefvormneutraal' belastingstelsel. De partij vindt dat alleenstaanden op dit moment worden benadeeld. Ze betalen meer belasting, onder meer omdat ze niet profiteren van fiscale regelingen die wel gelden voor gezinnen en tweeverdieners. Het gaat bijvoorbeeld om de zorg- en de huurtoeslag, de ziektekostenverzekering, het zorgverlof, de afvalstoffenheffing, de AWBZ en de belasting op erfenissen.

De ChristenUnie vindt dat de politiek juist te weinig aandacht heeft voor de belangen van gezinnen. Volgens lijsttrekker Arie Slob tasten VVD, PvdA en D66 de keuzevrijheid van ouders aan bij het combineren van werk en opvoeding. Zij willen de overdraagbare heffingskorting afschaffen en de VVD en D66 willen de kinderbijslag alleen nog uitkeren voor de eerste twee kinderen, wat grote gezinnen benadeelt. Slob wil de kinderbijslag juist verhogen.

Slob wil na de verkiezingen het gezinsbeleid weer prominent op de politieke agenda krijgen. De ChristenUnie wil dat er opnieuw een bewindspersoon voor Jeugd en Gezin komt. Voormalig partijleider André Rouvoet was de eerste en enige bewindspersoon met die inmiddels opgeheven portefeuille.