NMa: verdeling opbrengst kaartjes NS kan niet

De Nederlandse Spoorwegen zou de opbrengst van treinkaartjes niet zelf moeten verdelen onder zichzelf en concurrenten. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) vindt dat dit het risico op belangenverstrengeling vergroot. Dat stelt de NMa maandag na onderzoek naar de manier waarop de opbrengst wordt verdeeld.

De papieren kaartjes worden verkocht door de NS, Veolia, Arriva, Syntus en Connexxion. Die stoppen de opbrengsten in een grote pot, waarna de NS dit geld verdeelt onder de vervoerders. Dat gebeurt op basis van steekproeven onder passagiers, maar de precieze methode is onduidelijk. Daardoor is niet na te gaan of de NS zichzelf of een andere vervoerder bevoordeelt, vindt de NMa.

De NMa adviseert het ministerie van Infrastructuur de verdeling door een onafhankelijke partij te laten uitvoeren. Dat moet gebeuren op basis van een nauwkeuriger meetsysteem. Het onderzoek naar het systeem en de opbrengstverdeling heeft overigens geen vermoedens van overtredingen van de Spoorwegwet en de Mededingingswet opgeleverd.


NMa: verdeling opbrengst kaartjes NS kan niet (Foto: Novum)