Bureaucratie vertraagt bevoorrading NAVO

De bevoorrading van NAVO-troepen in Afghanistan via Pakistan, die vorige week weer is opgestart, loopt vertraging op door bureaucratie in Pakistan. Dat hebben Pakistaanse bronnen woensdag gezegd.

Pakistan sloot de grens voor de NAVO nadat een Amerikaans bombardement in de grensstreek tussen Afghanistan en Pakistan per ongeluk aan 24 Pakistaanse militairen het leven had gekost. Na maanden onderhandelen en excuses van de Verenigde Staten heropende Pakistan vorige week de grens.

Twee vrachtwagens staken afgelopen donderdag de grens over in Chaman, maar sindsdien zijn er geen NAVO-voorraden meer de grens overgegaan, aldus de bron. Vier vrachtwagens uit de havenstad Karachi zijn woensdag bij de grens aangekomen en maken naar verwachting donderdag de oversteek.

Brandstoftransporten zijn zelfs helemaal nog niet op gang gekomen, zei de bron. Dit zou komen omdat er veel procedures moeten worden doorlopen voordat de vrachtwagens überhaupt kunnen worden volgeladen. De bron zei te verwachten dat de trucks met brandstof waarschijnlijk volgende week weer beginnen met rijden.

Voordat Pakistan zijn grens voor de NAVO sloot staken dagelijks honderdvijftig tot tweehonderd vrachtwagens de Pakistaans-Afghaanse grens over.

Ook speelt de veiligheid van de transporten een rol in de vertragingen. Een vertegenwoordiger van een bedrijf dat honderd containers klaar heeft staan in een pakhuis in Karachi zei zich grote zorgen te maken gezien de recente protesten tegen de NAVO in Pakistan. Maandag gingen in Islamabad duizenden mensen te straat op om te betogen tegen het heropenen van de grens voor de NAVO. Voor de komende dagen staan meer protesten gepland.