Onderscheiding voor vertrekkende Van Uhm

Peter van Uhm is donderdag benoemd tot Commandeur in Orde van Oranje Nassau met de zwaarden. Dat gebeurde op het Binnenhof, waar hij in aanwezigheid van minister van Defensie Hans Hillen (CDA), honderden militairen en andere genodigden het commando van de krijgsmacht overdroeg aan Tom Middendorp.

De nieuwe commandant der strijdkrachten Tom Middendorp omschreef Van Uhm als een 'leider die het woord vertrouwen in hoofdletters schrijft'. "Jij was de juiste man op de juiste plaats", zei hij tegen zijn voorganger. Hillen prees Van Uhm zijn loyaliteit en leiderschap. "Het was een voorrecht met hem te mogen samenwerken."

Zowel Van Uhm als Middendorp sprak zijn zorg uit over de bezuinigingen op Defensie. "De krijgsmacht bevindt zich in zwaar weer", waarschuwde de 52-jarige Middendorp. Hillen onderstreepte het belang van het leger voor de stabiliteit in de wereld.

Van Uhm, die in 1972 aantrad bij Defensie, had sinds 17 april 2008 de militaire leiding over de strijdkrachten. Een dag later overleed zijn 23-jarige zoon in Uruzgan door een aanslag met een bermbom.