Mbo-raad waarschuwt voor opsplitsen Amarantis

De MBO-Raad maakt zich grote zorgen over de splitsing van onderwijsgroep Amarantis in vijf kleinere groepen van scholen. Dat schrijft voorzitter Jan van Zijl van de MBO-Raad maandag in een brief aan minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA).

Volgens de raad zijn de onzekerheden groter dan de zekerheden. De raad twijfelt eraan of Amarantis scholieren straks voldoende kwaliteit van onderwijs kan geven. De onderwijsgroep is al enige tijd de instelling met de meeste zwakke of zeer zwakke scholen.

Vooral voor de scholen in Utrecht en Amsterdam wordt gevreesd. Amarantis gaat volgens de MBO-Raad uit van te rooskleurige aanmeldcijfers, terwijl door de negatieve publiciteit en de matige kwaliteit van de opleiding het aantal aanmeldingen waarschijnlijk veel lager uit zal vallen. Ook zijn er nog geen concrete plannen om de onderwijskwaliteit te verbeteren en voor de huisvesting van de nieuwe scholengroepen.

In april werd bekend dat de Amarantis Onderwijsgroep, waar 55 scholen onder vallen, een schuld heeft van 85 miljoen euro. Minister Van Bijsterveldt zegde achttien miljoen euro toe als lening en garantstelling aan de onderwijsgroep. Om een faillissement te voorkomen is in april besloten de instelling op te splitsen in vijf aparte schoolgroepen.