Geweld Israël en Hamas weer opgelaaid

De chef-staf van het Israëlische leger heeft spoedberaad belegd om het geweld dat de afgelopen dagen is opgelaaid een halt toe te roepen. De Israëlische luchtmacht doodde in de Gazastrook zaterdag een Palestijnse strijder. Zeventien mensen raakten er door een serie luchtaanvallen gewond.

Luitenant-generaal Benny Gantz schreef de spoedvergadering volgens een ingewijde, die anonimiteit bedong, uit vanwege zijn zorgen over de toename van Palestijnse aanvallen. Strijders in Gaza vuurden van daaruit op zaterdag alleen al twintig raketten en mortiergranaten op Israël af. Dat salvo brengt het weektotaal op honderdvijftig.

De Israëlische luchtmacht trof zaterdagochtend behalve een Palestijnse militant op een motorfiets, ook een aantal gebouwen van Hamas, de beweging die in Gaza de lakens uitdeelt. Zeventien mensen, onder wie zowel strijders als burgers, raakten gewond.

Het Israëlische leger beweert 'terreurnesten' te hebben geraakt. Israël houdt Hamas verantwoordelijk voor alle aanvallen die vanuit de Gazastrook worden ondernomen.

Zaterdag raakte een Israëliër zwaargewond toen een uit Gaza afgevuurde raket insloeg in het dak van een werkplaats. Andere raketten troffen een school in de grensstad Sderot. Het bleef bij materiële schade, omdat de school voor het weekeinde gesloten was.


Geweld Israël en Hamas weer opgelaaid (Foto: Novum)