'Eerder signalement van ontsnapte tbs'er'

Het signalement van een tbs'er die niet terugkeert van verlof moet eerder worden vrijgegeven door de politie. Dat betoogden het CDA, VVD en PVV donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Demissionair staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) ziet niets in het plan en is tevreden met de huidige stand van zaken.

Nu worden signalementen in principe niet verspreid. Dit gebeurt alleen als de politie en het OM dit noodzakelijk vinden. Het CDA en VVD willen dit uitgangspunt omdraaien door altijd een signalement te verspreiden, tenzij daar bezwaren voor zijn. Volgens Ard van der Steur (VVD) is dat ook 'een wens van de samenleving'.

De staatssecretaris zegde in het debat toe om onderzoek uit te voeren naar elektronisch toezicht voor tbs'ers die in 2011 niet tijdig terugkeerden van verlof. De enkelband zou toezicht moeten houden op zo'n veertig tbs'ers en een alternatief zijn voor eerder voorgestelde kniesloten.

Het PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester uitte in het debat haar zorgen over personeelstekorten in tbs-klinieken. De staatssecretaris stelde dat zij en de tbs-klinieken 'zich niet in die geluiden herkennen'. Volgen Teeven gaat het mogelijk om ontevreden medewerkers die aandacht zoeken in de media.