Radicaal-links opnieuw aan kop in Griekse peiling

De links-radicale Griekse partij Syriza wint de parlementsverkiezingen als die woensdag zouden zijn gehouden. Dat blijkt uit een nieuwe opiniepeiling die het tijdschrift Epikaira liet uitvoeren. Syriza zag in de peilingen van de afgelopen week de rechtse partij Nea Dimokratia langszij komen, maar heeft volgens de jongste peiling de koppositie heroverd.

Het links-radicale Syriza, dat de voor internationale noodleningen vereiste bezuinigingen in Griekenland afwijst, kan nu rekenen op de steun van dertig procent van de stemgerechtigde bevolking. Nea Dimokratia, dat de saneringen wel wil doorzetten, volgt op 26,5 procent.

De groeiende aanhang van Syriza heeft de vrees voor een Griekse exit uit de eurozone doen toenemen. De verrassende nummer twee van de vorige verkiezingen zou na de verkiezingen van 17 juni met dertig procent van de stemmen niet op eigen kracht een regering kunnen vormen, maar mag wel hopen op een coalitieakkoord met twee andere partijen die tegen de bezuinigingen zijn gekant.