Kaspersky: computers Iran getroffen door virus

Computers in Iran en elders in het Midden-Oosten zijn getroffen door een krachtig virus dat in staat is op ongekende wijze data van geïnfecteerde computers te stelen. Dat heeft het Russische computerbeveiligingsbedrijf Kaspersky Lab maandagavond gemeld.

Kaspersky, dat het virus op het spoor kwam, zei in een verklaring dat 'de complexiteit en de functionaliteit van de nieuwe kwaadaardige software die van alle andere bekende virussen overstijgt'. Iran heeft niet gezegd of het virus schade heeft aangericht, maar het ministerie van communicatie in Teheran liet weten al wel software te hebben ontwikkeld om het nieuwe virus, dat de naam Flame heeft gekregen, op te sporen en te verwijderen.

De herkomst van het virus is onbekend, maar de verdenking valt op Israël, dat bekendstaat om zijn geavanceerde technologie en zijn felle weerstand tegen het Iraanse atoomprogramma. De Israëlische vice-premier Moshe Yaloon deed dinsdag weinig moeite de verdenkingen weg te nemen. "Diegenen die Iran als een aanzienlijke dreiging zien zullen waarschijnlijk verschillende soorten stappen, waaronder deze, ondernemen om Iran te hinderen", aldus Yaloon. "Israël is gezegend met technologische hoogstandjes en we beschikken over middelen die ons allerlei mogelijkheden bieden."

Het Iraanse atoomprogramma en andere industrieën in het land zijn de afgelopen jaren meermaals door cyberaanvallen getroffen. In 2010 werd een aantal atoomcentrifuges, die worden gebruikt om uranium te verrijken, gesaboteerd met een virus genaamd Stuxnet. Ook toen viel de verdenking op Israël.