Noodtoestand in provincie Peru afgekondigd

De Peruaanse regering heeft de noodtoestand afgekondigd in een provincie in de hooglanden. Tot de noodmaatregel werd besloten nadat in het weekend twee doden waren gevallen en tientallen politieagenten gewond waren geraakt bij gewelddadige protesten in het gebied. De bevolking van de provincie Espinar is boos omdat een kopermijn het lokale drinkwater vervuilt. De exploitant van de kopermijn ontkent dat overigens.

De noodtoestand blijft in eerste instantie dertig dagen van kracht, zei minister van binnenlandse zaken Wilver Calle. Calle zei ook dat bij de protesten twee doden zijn gevallen, maar liet de toedracht onvermeld. Wel zei hij dat de politie zich uit zelfverdediging genoopt had gezien het vuur te openen op betogers. Zondag raakten 46 agenten gewond, zei Calle, en maandag kwamen daar nog eens dertig gewonden bij.

Nu in Espinar de noodtoestand is uitgeroepen, is het leger en niet de politie er verantwoordelijk voor de ordehandhaving. Ook mogen de plaatselijke autoriteiten nu zonodig burgerrechten opschorten, zoals de vrijheid van vereniging en vergadering.

De kopermijn van het Zwitserse Xstrata is de op drie na grootste koperproducent ter wereld. Betogers blokkeerden al een week de toegangsweg tot de mijn. Ze zeggen dat de mijn twee rivieren vervuilt, met schadelijke gevolgen voor het drinkwater voor de bevolking en het water dat door hun vee wordt gedronken. Een onderzoek, dat verleden jaar werd verricht op last van de plaatselijke rooms-katholieke kerk, wees uit dat er naast koper ook hoge concentraties arsenicum, kwik en andere zware metalen in de grond en het water zaten.


Noodtoestand in provincie Peru afgekondigd (Foto: Novum)