Briatore: "Werk aan alternatief F1-reglement"

Voormalig Renault F1-teambaas Flavio Briatore heeft toegegeven te werken aan een alternatief voor de huidige Formule 1-reglementen. De Italiaan die een schorsing uitzit vanwege crashgate liet het nieuws vrijdag vanuit de paddock in Monaco weten.

In de Formule 1 hebben de teams met de commerciële rechtenhouder een contract tot 2020 gesloten, maar autosportfederatie FIA heeft er nog niet mee ingestemd, waardoor er een splitsing op kan treden. Daarom is er een alternatief nodig om de auto's in geval van een breuk tussen de FIA en F1-baas Bernie Ecclestone toch te kunnen laten racen.

"Op dit moment is de F1 nog een hobby, maar er zijn dagen bij waarop ik Bernie twee of drie keer per dag spreek. Ik heb nieuwe regels voorgesteld die goed zijn voor alle teams, het spektakel vergroten en heel belangrijk, de kosten verminderen," tekende AS op uit de mond van Briatore. Volgens de Italiaan zouden teams rond moeten kunnen komen met een budget van 100 miljoen euro per jaar.

Morgen zal in Monaco een vergadering zijn tussen FIA-president Jean Todt, Ecclestone en de teams, zo meldt Auto Motor und Sport. Daar zal onder meer besproken gaan worden wat er moet gebeuren met de nieuwe 1,6 liter V6 Turbomotor die in 2014 geïntorduceerd wordt en waar een aantal teams tegen is. Ook wil een meerderheid van de renstallen de FIA graag behouden.

Mocht er gekozen worden om zich af te splitsen van de FIA dan zal waarschijnlijk de naam Formule 1 verdwijnen, alsmede de titel wereldkampioenschap. Dit kan weer gevolgen hebben voor de geplande beursgang van de sport, omdat de aandelen zo minder waard zijn.