Butler van paus Benedictus gearresteerd

De butler van paus Benedictus XVI is gearresteerd vanwege mogelijke betrokkenheid bij het lekken van vertrouwelijke informatie. Dat heeft Federico Lombardi, woordvoerder van het Vaticaan, zaterdag bevestigd. Butler Paolo Gabriele werd woensdag opgepakt met vertrouwelijke documenten in zijn bezit, zei Lombardi. Justitie in het pauselijke staatje heeft een onderzoek ingesteld.

Het 'Vatileaks'-schandaal heeft het Vaticaan ernstig in verlegenheid gebracht. De afgelopen maanden lieten onbekenden geheime documenten lekken aan de pers. De vertrouwelijke stukken brachten verscheidene vooraanstaande kardinalen in verband met intriges en corruptie. Gesuggereerd werd onder meer dat er geknoeid zou worden met de financiën van het Vaticaan. Ook legden de documenten het interne gekibbel bloot over de pogingen van het Vaticaan om meer transparantie wat betreft financiële operaties te betrachten.

Maar wat wellicht crucialer is, is dat de gelekte informatie maar één doel lijkt te dienen: het in diskrediet brengen van de rechterhand van de paus, kardinaal Tarcisio Bertone. Volgens waarnemers wijst het op een machtsstrijd in het kerkstaatje. Bertone zou overhoop liggen met die rest van de curie, die hem als indringer ziet.

Het schandaal werd vorige week nog groter met de publicatie van een boek met vertrouwelijke brieven en notities aan en van Benedictus en zijn persoonlijk secretaris. Het Vaticaan noemde het boek 'misdadig' en zei juridische actie te ondernemen tegen schrijver Gianluigi Nuzzi, de uitgever en tegen degene die de documenten heeft gelekt.

Het Vaticaan had eerder al juridische stappen aangekondigd tegen Nuzzi nadat hij in januari brieven had gepubliceerd van de voormalige nummer twee in het Vaticaan, Carlo Maria Vigano. In die brieven aan de paus smeekte Vigano niet overgeplaatst te worden omdat hij corruptie bloot had gelegd die de Heilige Stoel miljoenen euro's aan hogere contractprijzen had gekost. De paus bleek doof voor de smeekbede en stuurde Vigano als gezant naar Washington.

Nuzzi, van wiens hand in 2009 al een boek verscheen over de schimmige handelingen van de Vaticaanse bank gebaseerd op gelekte documenten, zei dat hij door bronnen binnen het Vaticaan was benaderd. Van hen kreeg hij nieuwe documenten met informatie die Bertone in een kwaad daglicht stelt. Nuzzi verdedigde eerder deze week op een persconferentie de publicatie van zijn boek en zei niet bang te zijn voor het Vaticaan.

Eerder beschuldigden medewerkers van het Vaticaan ook de president van de bank van het kerkstaatje van het lekken van vertrouwelijke documenten. Hij werd afgelopen donderdag door het bestuur van de bank de laan uitgestuurd. De officiële reden daarvoor was dat hij zijn functie niet naar behoren heeft uitgeoefend.


Butler van paus Benedictus gearresteerd (Foto: Novum)