[Giro] Kreuziger neemt revanche met ritzege

Roman Kreuziger heeft een dan toch iets overgehouden aan de Giro d'Italia. De Tsjech hielp eergisteren zijn klassement op zeep, maar nam een beetje revanche met de ritzege in de negentiende etappe. Bij de favorieten bleek Ryder Hesjedal de sterkste. De Canadees pakte tijd op zijn naaste belagers.

De negentiende etappe was het begin van een zwaar tweeluik die de beslissing in de Giro moest gaan brengen. Op het menu stonden voor de renners vijf beklimmingen, waarvan drie van de zwaarste categorie. 

Na zestien kilometer wisten zestien renners aan het peloton te ontsnappen. In de kopgroep zaten onder anderen Sandy Casar, de best geplaatste in het klassement als negentiende op twaalf minuten, Rabobankrenner Juan Manuel Garate, Francisco Ventoso, Serge Pauwels, Emanuele Sella, Stefano Pirazzi en Thomas Rohregger.

Op het zware parcours kregen de zestien maximaal tien minuten voorsprong, alvorens eerst Katusha en later Liquigas in het peloton begonnen met rijden. Op de eerste beklimming van de Alpe di Pampeago, waar een ronde later ook de finish zou liggen, bleken Casar en Pirazzi de sterkste renners vooraan. De andere veertien zouden stuk voor stuk weer teruggepakt worden in de daarop volgende kilometers.

Beñat Intxausti en Paolo Tiralongo, respectievelijk de nummer zes en acht van het klassement, moesten relatief vroeg lossen uit een peloton dat door het werk van nog steeds Liquigas sterk werd uitgedund. Na de afdaling van de Alpe di Pampeago gingen Dario Cataldo en Roman Kreuziger in de aanval. Cataldo was de nummer veertien van het klassement, terwijl Kreuziger zijn klassement na de offday gisteren kon vergeten.

Cataldo en Kreuziger kregen op tweede beklimming van de Alpe di Pampeago, tevens de slotklim, vooraan aansluiting bij Casar en Pirazzi. Cataldo moest gelijk lossen en ook Casar en Pirazzi konden Kreuziger, die op weg was naar de ritzege, niet volgen. Door enkele versnellingen bij de favorieten verloor de Tsjech echter steeds meer van zijn voorsprong.

Die prikken bij de klassementsrenners leken vruchteloos totdat Hesjedal een keer versnelde. De nummer twee van het klassement kreeg alleen Scarponi mee, die bij een tweede versnelling van Hesjedal ook moest passen. Rodriguez hield de schade nog beperkt, maar in plaats van uitlopen op de Canadees met oog op de tijdrit op de slotdag verloor de Spanjaard zelfs tijd. Kreuziger bleef Hesjedal uiteindelijk nog net voor.

Uitslag

# Naam Ploeg Tijd
1 Roman Kreuziger (Tsj) Astana 6.18.03
2 Ryder Hesjedal (Can) Garmin-Barracuda + 0.19
3 Joaquim Rodriguez (Spa) Katusha + 0.32
4 Michele Scarponi (Ita) Lampre + 0.35
5 Domenico Pozzovivo (Ita) Colnago + 0.43
6 Ivan Basso (Ita) Liquigas + 0.55
7 Rigoberto Uran (Col) Team Sky + 0.57
8 Mikel Nieve (Spa) Euskaltel + 1.18
9 Stefano Pirazzi (Ita) Colnago + 1.22
10 John Gadret (Fra) AG2R-La Mondiale z.t.


Algemeen klassement na negentiende etappe

# Naam Ploeg Tijd
1 Joaquim Rodriguez (Spa) Katusha 84.06.13
2 Ryder Hesjedal (Can) Garmin-Barracuda + 0.17
3 Michele Scarponi (Ita) Lampre + 1.39
4 Ivan Basso (Ita) Liquigas + 1.45
5 Rigoberto Uran (Col) Team Sky + 3.21
6 Domenico Pozzovivo (Ita) Colnago + 3.30
7 John Gadret (Fra) AG2R-La Mondiale + 5.36
8 Thomas De Gendt (Bel) Vacansoleil-DCM + 5.40
9 Sergio Henao (Col) Team Sky + 5.47
10 Damiano Cunego (Ita) Lampre + 6.09