Kopten krijgen levenslang, moslims vrijgesproken

Een Egyptische rechtbank heeft maandag twaalf christenen tot levenslange gevangenisstraffen veroordeeld voor hun aandeel in bloedige sektarische onlusten vorig jaar in de provincie Minya. Acht moslims werden vrijgesproken.

De staatsveiligheidsrechtbank verklaarde de christelijke verdachten schuldig aan opruiing, verboden wapenbezit en het doodschieten van twee moslims.

De spanningen tussen christenen en moslims in Minya, 220 kilometer ten zuiden van Caïro, kwamen vorig jaar tot uitbarsting toen de chauffeur van een minibus, een moslim, zijn woedde uitte over een verkeersdrempel voor de villa van een welgestelde christen, waarbij het tot een handgemeen kwam met bewakers van de villa.

De man trommelde in Abu Qurqas dorpsgenoten op, die zich vervolgens verzamelden voor het kantoor van een ultraconservatieve islamistische groep. Volgens onderzoeker Ishak Ibrahim voelden christelijke buurtbewoners zich bedreigd en openden zij vanaf hun daken het vuur op de menigte, waardoor twee moslims omkwamen en twee gewond raakten.

Het incident in april 2011 leidde tot dagenlange onlusten, waarbij tientallen woningen en winkels van christenen in brand werden gestoken.

De acht moslims die in dezelfde zaak terechtstonden waren aangeklaagd wegens verboden wapenbezit en brandstichting. "Het feit dat de moslims zijn vrijgesproken, betekent dat het onderzoek van het openbaar ministerie van begin af aan gebrekkig en oneerlijk was, omdat er volop bewijs was dat deze mannen christelijke eigendommen in brand hebben gestoken", zei Ibrahim.

Tegen uitspraken van een staatsveiligheidsrechtbank is geen beroep mogelijk. De regerende militaire raad is de enige instantie die om een nieuw proces kan vragen.

Christenen vormen ongeveer tien procent van de bevolking van Egypte. Zij zeggen dat politie en justitie bij discriminatie of geweld tegen christenen een oogje toeknijpen. Sommigen vrezen dat hun rechten door de opkomst van islamisten na de val van president Hosni Mubarak nog verder zullen worden aangetast.