Zenuwen spelen Joan Franka geen parten

Joan Franka kijkt reikhalzend uit naar haar optreden op het Eurovisie Songfestival, donderdag in Bakoe. Ondanks de zestienduizend uitzinnige toeschouwers in de zaal en zo'n honderd miljoen kijkers voor de buis kent de zangeres geen zenuwen.

"Ik hou enorm van mensen en iedereen die hier naartoe komt houdt van het Songfestival en van de liedjes", legt Franka uit aan Novum Nieuws. "Ik verwacht heel blije mensen. Daar houd ik echt van." "Ik vind het Songfestival echt mooi. Je deelt echt iets me met honderd miljoen mensen. En wie weet hoeveel mensen daarna het nog gaan zien", vervolgt ze. "En het Songfestival is voor altijd. Het is iets waar ik altijd naar terug kan kijken en denken: wow!"

De zangeres moet zich via de tweede halve finale zien te plaatsen voor de eindstrijd, die zaterdag plaatsvindt. "Het mooiste zou zijn als Joan dit jaar de finale haalt, want dan hebben we onze doelstellingen bereikt", zegt Peter Kuipers directeur van de TROS, dat sinds vier jaar is betrokken bij de Nederlandse inzending.

Nederland wist zich de afgelopen zeven jaar niet te plaatsen voor de finale en net als voorheen waren er negatieve geluiden over het Nationaal Songfestival. "Het is een beetje de tijdsgeest in Nederland, dat afgeven en roepen 'het wordt toch nooit wat' in plaats van positief denken", vindt Kuipers. "Ik voel wel dat er een kentering is."

"Wat me wel raakt is dat bekende artiesten hebben gezegd dat het doorgestoken kaart zou zijn", zegt hij over de selectieprocedure van dit jaar. "Als Ben Cramer zegt dat hij zich onheus bejegend voelt, dan kan hij misschien ook begrip opbrengen dat het niet verstandig is om een 72-jarige zanger op het Eurovisiepodium te laten zingen. Dat is niet omdat wij Ben Cramer niet waarderen, maar wel omdat we keuzes moeten maken."